پذیرش مقاله عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر در اولین همایش ملی

۲۰ آبان ۱۳۹۳ | ۱۱:۲۹ کد : ۸۲ اخبار
مقاله علی مختاریان عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر تحت عنوان" شهر فردا، شهر دیروز با نیازهای امروز " در مجموعه مقالات برگزیده اولین همایش ملی "در جستجوی شهر فردا " جای گرفت.
پذیرش مقاله عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر در  اولین همایش ملی

پذیرش مقاله عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر در

اولین همایش ملی "در جستجوی شهر فردا"

مقاله علی مختاریان  عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر تحت عنوان" شهر فردا، شهر دیروز با نیازهای امروز " در مجموعه مقالات برگزیده اولین همایش ملی "در جستجوی شهر فردا " جای گرفت.

مقاله علی مختاریان  عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر تحت عنوان" شهر فردا، شهر دیروز با نیازهای امروز " در اولین همایش ملی "در جستجوی شهر فردا (واکاوی مفاهیم و مصادیق در شهر اسلامی – ایرانی)" که بیست و نهم و سی ام مهرماه سال جاری در شهر تهران برگزار شد؛ پذیرفته شده و در مجموعه مقالات برگزیده جای گرفت.

مختاریان هدف از این پژوهش را توجه به نیازهای شهر فردا در شهر ایرانی- اسلامی دانست و افزود: اصولا شهر دارای 2 بخش کالبدی(حسی) و غیر کالبدی(روحی)  است که هر دو به شدت به یکدیگر وابسته بوده و بر همدیگر تاثیرگذار هستند. بخش های حسی شهر بر روح  و روان آن تاثیر مستقیم دارد و روح شهر هم  می تواند بستر بوجود آمدن کالبد آن باشد؛ اما در این میان، انسان به عنوان محور اصلی حیات شهر در ایجاد و نحوه ساختار آن دخالت ویژه ای دارد. طبعاً شهر بدون شهروند، مفهومی ندارد. از اینرو شهرهای انسان محور دیروز مانند شهرهای نائین، شوشتر، ری و . . .، توانستند رابطه ای مناسب میان روح و کالبد شهری توسط شهروندان بوجود آورند و امروز در زمره شهرهای جاودان و ماندگار و بافت های اصیل هستند.

وی با اشاره به هدف و غایت شهر آرمانی از دیدگاه فارابی، که همانا رسیدن به سعادت است؛ ادامه داد: لیکن متاسفانه شهرهای امروز بخوبی نتوانسته اند رابطه متوازن، ارگانیک و معنی داری بین کالبد و روح شهر و شهروند بوجود آورند که بنظر می رسد نیاز به بررسی و آسیب شناسی جدی در این زمینه وجود دارد. اما "شهر فردا" باید بتواند این توازن از دست رفته امروز را احیاء نموده و شهری باشد مبتنی بر اصول و ارزش های ماندگار شهر دیروز ، یعنی رسیدن به همان "شهر آرمانی" فارابی.

عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر خاطرنشان کرد: در این پژوهش به برخی از ویژگی های شهر فردا، نظیر ارزشمداری، بومی بودن، مبتنی بر تکنولوژی های روز بودن، زیبائی بصری، روان بودن و . . . که بسیاری از آنها برگرفته از شهر دیروز ایرنی- اسلامی می باشند، پرداخته شده است.

وی افزود: بنابر آنچه از شهر و شهرسازی انتظار می رود؛ شهر فردا، همان شهر آرمانی دیروز است با حفظ ارزش ها و اصالت های انسانی و ایرانی و اسلامی با فرهنگ بومی. با توجه به غیر قابل تغییر بودن نیازهای اصیل و فطری انسان، شهر فردا، شهری است با اصالت های شهر گذشته اما با نگاه به آینده و همسو و هم راستا با پیشرفت های مدنی و تکنولوژیکی. بدیهی است که نمی توان در امروز متوقف شد و نیازهای جدید انسان امروز را نادیده انگاشت و کالبد شهر را بدون توجه به اصول پیشگفته، بنا نمود. طبعاً با رعایت ارزش های فرهنگی و بومی و در نظر گرفتن دید، منظر، نور، محرمیت و . . . و با ابزار طراحی؛ می توان شهرهایی با ساختمان های متنوع و مرتفع و نماهای نو ساخت که هم پیشرفته بوده و هم اصول زیست صحیح در آنها رعایت شده باشد.

مختاریان ادامه داد: بنابراین شهر فردا، شهر آینده، شهر آرمانی و واژه هایی مانند اینها، حکایت از شهری دارند که باید بتواند ضعف شهرهای امروز را برطرف نموده و نقاط قوت آنها را بیش از پیش نمایان سازد. آنچه در شهر فردا باید وجود داشته باشد، همان آرامش و آسایش و احساس امنیت انسان است؛ که در شهر گذشته نیز وجود داشته و باید تقویت شود؛ آنچه در شهر فردا باید رعایت گردد، تجدید معیارهای ارزشمند شهری است، معیارهایی که توانسته  است شهر دیروز را ماندگار نموده و فعالیت شهروندان را در آن دو چندان نماید. با از بین رفتن باغ ها، درختان و فضای سبز در شهرهای امروز، باید شهرهای فردا شهرهائی سبز و دوستدار طبیعت و محیط زیست باشند. از اینرو، شهر فردا باید کالبد و روح خود را از شهر دیروز به امانت بگیرد تا شهروندانی شاداب، پر نشاط و فعال داشته باشد.

وی در خاتمه یادآور شد: سیمای شهر یکی از وجوه مهم شهر و شهرسازی است؛ در شهر فردا ممکن است بنا به اقتضائاتی، از ساختمان های بلند مرتبه استفاده گردد؛ اما این عامل بایستی با در نظر گرفتن برنامه ریزی شهری و طرح های بالادستی شهری به گونه ای اجرا گردند که مزاحم سیمای شهر نشده بلکه به آن عظمت و رفعت هم بدهند.

گفتنی است چالش ها، ارزش ها و الگوهای نظریه ای؛ نظام مدیریتی، قانونی و اجرایی؛ نظام اجتماعی و فرهنگی؛ نظام اقتصادی و عملکردی شهر فردا؛ نظام کالبدی – فضایی؛ و نظام محیطی و ایمنی؛ محورهای اولین همایش "در جستجوی شهر فردا (واکاوی مفاهیم و مصادیق در شهر اسلامی – ایرانی)" بود که با مأموریت زمینه سازی در راستای توسعه همه جانبه شهر فردای اسلامی – ایرانی؛ ایجاد بسترهای مناسب گفتمان در ارتباط با آینده شهرها و نیز هم اندیشی در زمینه چالش ها و فرصت های پیش روی آینده شهرها توسط پژوهشکده معماری و شهرسازی جهاد دانشگاهی تهران برگزار شد.